Σεμινάρια

Δωρεάν σεμινάριο εισαγωγής στην τέχνη του ψηφιδωτού

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18.00 – 21.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΨΗΦΙΔΩΝ Γνώσις (Κυκλάδων 3- 113 61, Αθήνα), δωρεάν σεμινάριο ψηφιδωτού που περιλαμβάνει την παρουσίαση:
• των χώρων του εργαστηρίου ψηφιδωτών
• των βασικών τεχνικών κατασκευής ψηφιδωτών έργων (άμεση και έμμεση ψηφοθέτηση). Η άμεση ψηφοθέτηση (μέθοδος Ραβέννας), αποτέλεσε την μοναδική τεχνική ψηφοθέτησης για την κατασκευή των επιδαπέδιων και επιτοίχιων αρχαίων και βυζαντινών ψηφιδωτών
• των κύριων υλικών για την κατασκευή των ψηφίδων
• της κοπής των ψηφίδων με τη χρήση σφυριού και άκμονα, της τεχνικής διαμόρφωσης ψηφίδων κατά την αρχαιότητα, την οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψηφοθέτες, ως την πλέον ενδεδειγμένη
• των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των υποστρωμάτων ψηφιδωτού

Παράλληλα θα γίνει θεωρητική προσέγγιση της τέχνης του ψηφιδωτού, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση:

• της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας των ψηφιδωτών έργων
• των βασικών αρχών διαμόρφωσης αρμονικών ψηφιδωτών επιφανειών

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@mosaicart.gr

Δεδομένης της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία από το Covid 19 ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι ανάλογα περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

 

Εντατικό σεμινάριο ενηλίκων

Το ταχύρυθμο σεμινάριο 5 ημερών και συνολικής διάρκειας 40 ωρών πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα 13 – 17 Μαρτίου 2023.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

  • την κατασκευή ψηφιδωτής διακόσμησης αρχαίων ή βυζαντινών χρόνων με τη χρήση της άμεσης ψηφοθέτησης
  • τη δυνατότητα κατασκευής βοτσαλωτού έργου
  • θεωρητικά μαθήματα της τεχνικής του ψηφιδωτού και των υλικών που χρησιμοποιούνται (κόλλες, κονιάματα κτλ.)

Για ενδιαφερόμενους με προηγούμενη εμπειρία στο ψηφιδωτό παρέχεται κατόπιν συνεννοήσεως η δυνατότητα εκμάθησης διαφορετικών τεχνικών, μεθοδολογιών και υλικών.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών παρέχεται στο σπουδαστή βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων.
Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@mosaicart.gr και η προεγγραφή μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

 

Σεμινάρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Προσφέρονται ατομικά ή ομαδικά σεμινάρια με διάρκεια από 2 έως 4 ώρες.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται είτε στη σχολή είτε στο χώρο του σχολείου. Απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και των τριών βαθμίδων.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), κατασκευάζουν το δικό τους ψηφιδωτό με τη χρήση ψηφίδων ανάλογα με την ηλικία τους. Οι μαθητές διαμορφώνουν τις δικές τους ψηφίδες με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων.

Διήμερο σεμινάριο του Marco de Luca 20-22 Απριλίου 2018

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο εξαιρετικός δάσκαλος και δημιουργός ψηφιδωτών έργων Marco de Luca, αναλύει την τέχνη της σύνθεσης των ψηφίδων.

Βαθύς γνώστης του αρχαίου ψηφιδωτού και των αξιών του, κορυφαίος εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής ζωής της Ραβέννας και της σύγχρονης ψηφιδωτής τέχνης διεθνώς, ο Marco de Luca μας πρόσφερε μια ονειρική διάσταση στη σύνθεση των ψηφίδων, μια μοναδική αισθητική εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν δύο ψηφιδωτά με την καθοδήγηση του μεγάλου δασκάλου και καλλιτέχνη.