Σεμινάρια

Δωρεάν σεμινάριο εισαγωγής στην τέχνη του ψηφιδωτού

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18.00 – 21.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΨΗΦΙΔΩΝ Γνώσις (Κυκλάδων 3- 113 61, Αθήνα), δωρεάν σεμινάριο ψηφιδωτού που περιλαμβάνει την παρουσίαση:
• των χώρων του εργαστηρίου ψηφιδωτών
• των βασικών τεχνικών κατασκευής ψηφιδωτών έργων (άμεση και έμμεση ψηφοθέτηση). Η άμεση ψηφοθέτηση (μέθοδος Ραβέννας), αποτέλεσε την μοναδική τεχνική ψηφοθέτησης για την κατασκευή των επιδαπέδιων και επιτοίχιων αρχαίων και βυζαντινών ψηφιδωτών
• των κύριων υλικών για την κατασκευή των ψηφίδων
• της κοπής των ψηφίδων με τη χρήση σφυριού και άκμονα, της τεχνικής διαμόρφωσης ψηφίδων κατά την αρχαιότητα, την οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψηφοθέτες, ως την πλέον ενδεδειγμένη
• των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των υποστρωμάτων ψηφιδωτού

Παράλληλα θα γίνει θεωρητική προσέγγιση της τέχνης του ψηφιδωτού, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση:

• της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας των ψηφιδωτών έργων
• των βασικών αρχών διαμόρφωσης αρμονικών ψηφιδωτών επιφανειών

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@mosaicart.gr

Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

 

Εντατικό σεμινάριο ενηλίκων

Το ταχύρρυθμο σεμινάριο 5 ημερών και συνολικής διάρκειας 40 ωρών θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 4 – 8 Νοεμβρίου 2024, από Δευτέρα έως και Παρασκευή τις ώρες 09.00 – 17.00

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

  • εισαγωγή στην τέχνη του ψηφιδωτού
  • κατασκευή ψηφιδωτού έργου με τη χρήση της άμεσης ψηφοθέτησης και κοπή των ψηφίδων με τη χρήση σφυριού και άκμονα, μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των επιδαπέδιων και επιτοίχιων ψηφιδωτών στους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους
  • τη δυνατότητα κατασκευής δεύτερου ψηφιδωτού σε μόνιμο υπόστρωμα
  • θεωρητικά μαθήματα της τεχνικής του ψηφιδωτού και των υλικών που χρησιμοποιούνται (παραδοσιακά και σύγχρονα κονιάματα, κόλλες, κτλ.)
  • ξενάγηση σε αρχαία ψηφιδωτά της Αθήνας

Για ενδιαφερόμενους με προηγούμενη εμπειρία στο ψηφιδωτό παρέχεται κατόπιν συνεννοήσεως η δυνατότητα εκμάθησης διαφορετικών τεχνικών, μεθοδολογιών και υλικών.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών παρέχεται στο σπουδαστή βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων.

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Δεδομένου ότι αφενός για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή ελάχιστου αριθμού ενδιαφερόμενων και αφετέρου ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη:

  • η δήλωση συμμετοχής συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την αίτηση εγγραφής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@mosaicart.gr μέχρι την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2024 και
  • η προεγγραφή με την προκαταβολή 200 ευρώ μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2024.

 

Σεμινάρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Προσφέρονται ατομικά ή ομαδικά σεμινάρια με διάρκεια από 2 έως 4 ώρες.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται είτε στη σχολή είτε στο χώρο του σχολείου. Απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και των τριών βαθμίδων.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), κατασκευάζουν το δικό τους ψηφιδωτό με τη χρήση ψηφίδων ανάλογα με την ηλικία τους. Οι μαθητές διαμορφώνουν τις δικές τους ψηφίδες με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων.

Διήμερο σεμινάριο του Marco de Luca 20-22 Απριλίου 2018

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο εξαιρετικός δάσκαλος και δημιουργός ψηφιδωτών έργων Marco de Luca, αναλύει την τέχνη της σύνθεσης των ψηφίδων.

Βαθύς γνώστης του αρχαίου ψηφιδωτού και των αξιών του, κορυφαίος εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής ζωής της Ραβέννας και της σύγχρονης ψηφιδωτής τέχνης διεθνώς, ο Marco de Luca μας πρόσφερε μια ονειρική διάσταση στη σύνθεση των ψηφίδων, μια μοναδική αισθητική εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν δύο ψηφιδωτά με την καθοδήγηση του μεγάλου δασκάλου και καλλιτέχνη.